Dieta cukrzyka

„W diecie diabetyka dozwolone są:

warzywa (większość z nich), najlepiej w postaci surowej lub krótko poddanej obróbce cieplnej (m.in. pomidory, ogórki, zielone warzywa liściaste, cebula, papryka, warzywa kapustne, brokuł, kalafior, seler, pietruszka, marchew, w ograniczonej ilości ziemniaki, dynia, kukurydza),

owoce o niskiej zawartości cukrów prostych, np. truskawki, maliny, agrest, porzeczki, borówki, jabłka, cytrusy, wiśnie, czereśnie, śliwki, brzoskwinie,

produkty zbożowe pełnoziarniste, czyli razowy chleb, grube kasze, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, płatki i otręby zbożowe,

produkty mleczne takie jak jogurt, kefir, maślanka, ser twarogowy, ziarnisty, w ograniczonych ilościach mleko,

drób i chude mięso, chude wędliny,

oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany), miękkie margaryny kubkowe dobrej jakości. (…)

Produkty, których trzeba unikać na diecie cukrzycowej to:

oczyszczone produkty zbożowe, takie jak jasne pieczywo, drobne kasze, biały ryż, zwykły makaron, płatki śniadaniowe, słodzone musli,

warzywa długo gotowane i konserwowe,

niektóre owoce świeże (takie jak banan, ananas, winogrona), owoce suszone oraz konserwowe,

tłuste gatunki mięs, parówki, kiełbasy,

cukier i miód,

słodzone napoje,

słodycze sklepowe oraz domowe zawierające cukier, białą mąkę i duże ilości tłuszczu,

produkty gotowe, np. typu fast food, słone przekąski.”.

(Źródło: https://www.cefarm24.pl/…/dieta-cukrzycowa-jadlospis-i…/)

Leave a reply