Dieta cukrzyka
„W diecie diabetyka dozwolone są:
warzywa (większość z nich), najlepiej w postaci surowej lub krótko poddanej obróbce cieplnej (m.in. pomidory, ogórki, zielone warzywa liściaste, cebula, papryka, warzywa kapustne, brokuł, kalafior, seler, pietruszka, marchew, w ograniczonej ilości ziemniaki, dynia, kukurydza),
owoce o niskiej zawartości cukrów prostych, np. truskawki, maliny, agrest, porzeczki, borówki, jabłka, cytrusy, wiśnie, czereśnie, śliwki, brzoskwinie,
produkty zbożowe pełnoziarniste, czyli razowy chleb, grube kasze, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, płatki i otręby zbożowe,
produkty mleczne takie jak jogurt, kefir, maślanka, ser twarogowy, ziarnisty, w ograniczonych ilościach mleko,
drób i chude mięso, chude wędliny,
oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany), miękkie margaryny kubkowe dobrej jakości. (…)
Produkty, których trzeba unikać na diecie cukrzycowej to:
oczyszczone produkty zbożowe, takie jak jasne pieczywo, drobne kasze, biały ryż, zwykły makaron, płatki śniadaniowe, słodzone musli,
warzywa długo gotowane i konserwowe,
niektóre owoce świeże (takie jak banan, ananas, winogrona), owoce suszone oraz konserwowe,
tłuste gatunki mięs, parówki, kiełbasy,
cukier i miód,
słodzone napoje,
słodycze sklepowe oraz domowe zawierające cukier, białą mąkę i duże ilości tłuszczu,
produkty gotowe, np. typu fast food, słone przekąski.”.
(Źródło: https://www.cefarm24.pl/…/dieta-cukrzycowa-jadlospis-i…/)
Leave a reply