Dieta dla cukrzyka – zalecenia
„W diecie diabetyka dozwolone są:
- warzywa (większość z nich), najlepiej w postaci surowej lub krótko poddanej obróbce cieplnej (m.in. pomidory, ogórki, zielone warzywa liściaste, cebula, papryka, warzywa kapustne, brokuł, kalafior, seler, pietruszka, marchew, w ograniczonej ilości ziemniaki, dynia, kukurydza),
- owoce o niskiej zawartości cukrów prostych, np. truskawki, maliny, agrest, porzeczki, borówki, jabłka, cytrusy, wiśnie, czereśnie, śliwki, brzoskwinie,
- produkty zbożowe pełnoziarniste, czyli razowy chleb, grube kasze, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, płatki i otręby zbożowe,
- produkty mleczne takie jak jogurt, kefir, maślanka, ser twarogowy, ziarnisty, w ograniczonych ilościach mleko,
- drób i chude mięso, chude wędliny,
- oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany), miękkie margaryny kubkowe dobrej jakości. (…)
Produkty, których trzeba unikać na diecie cukrzycowej to:
- oczyszczone produkty zbożowe, takie jak jasne pieczywo, drobne kasze, biały ryż, zwykły makaron, płatki śniadaniowe, słodzone musli,
- warzywa długo gotowane i konserwowe,
- niektóre owoce świeże (takie jak banan, ananas, winogrona), owoce suszone oraz konserwowe,
- tłuste gatunki mięs, parówki, kiełbasy,
- cukier i miód,
- słodzone napoje,
- słodycze sklepowe oraz domowe zawierające cukier, białą mąkę i duże ilości tłuszczu,
produkty gotowe, np. typu fast food, słone przekąski.”.
(Źródło: https://www.cefarm24.pl/…/dieta-cukrzycowa…/…)
Leave a reply